About the speaker

За Борис Делчев, занаятчийското начало е много древна форма на мисълта, при която самият човек заема мястото на най-висока технология, дори инструментите му да са много първични. Занаятът е ръчна навигация сред множество техники, чийто най-щастлив и почти чудотворен резултат е надскaчането на техниката. “В добрия стар занаят няма претенция”- споделя Борис, лектор на юнското ни издание.

Борис Делчев завършва Художествената академия в България, а по-късно се дипломира с образование по изящни изкуства в Еколе де Боз Арт, Париж. В продължение на 10 години работи в Париж, като често се връща в България, а през 2000-та година създава проектът Vrai-Faux Design – екип от артисти, които работят съвместно по големи творби на изкуството, предимно в частни резиденции. В основата му стои желанието на Борис да направи рисуването водеща част от живота на артистите, и същевременно да обедини хора, владеещи различни техники, които все по-рядко се срещат в Европа – реставрация, рисуване в класически стил, тапицерия, партиньорсво, имитация на мрамор, огледала, позлата, дърводелство, и т.н.

През годините Борис и екипът му създават множество поръчкови произведения на изкуството и така Vrai-Faux Design се превръща в един от най-известните и световно признати екипи в тази тясна ниша. Сред клиентите им са имена като S-X Guerrand-Hermes, Кристиан Лубутин, Жак де Сасуре, Чарлз и Илеана д'Орлийнс, Ребека Робъртсън и Байрън Книф, Мая Хофман, и много други.

Борис е професионален декоратор от 1994-та година и за него това означава да е нещо между архитект, интериорен дизайнер и мениджър “на всички корпуси и занаяти, които са представлявали и формирали вкуса на класическите епохи през вековете”.

Преди седмица Борис Делчев получи признание за цялостен принос от френското Mинистрество на културата - рицар на Oрдена за изкуство и литература - Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Favorite quotes from this talk

No quotes yet. Sign in to tag a quote!

*Crickets* Sign in to add a comment.